mapNaša lokacija
Provjeri na karti
mapSvagdanje mise u 7h
Nedjeljne mise u 9:45h i 11h

Oltar sv. Ignacija Loyole

Oltar Sv. Ignacija Loyole, mramorni, zapadna kapela,
Autor: Pasquale Lazzarini, nakon 1720. g.

Oltar je smješten na široj podlozi optočenoj ružičastim mramorom i ukrašenoj crno-bijelim rubovima.

Supedanej je smješten na dvije stube podrezanih uglova. Stube su zaobljene pri vrhu. Ploča je ukrašena geometrijskom inkrustacijom od crnih, bijelih i ružičastih rombova. Podnožje oltara dopire do visine gornje plohe supedaneja; od menze se stupnjevito diže prema zidu, a obložen je ružičastim mramorom.

Menza je u obliku sarkofaga. Donji je međašni profil od bijelog mramora i izrađen je u dva sloja; niži je plošan, a viši se uvlači konkavno-konveksno, pa konkavno. Na krajevima stipesa su plitke lezene. Stipes je bogato reljefno ukrašen. Sa strana su dvije lezene na kojima su preko uklade izvedeni anđelići u stojećem stavu. U sredini je vodoravna kartuša s razvijenim akantima. U središnjemu su crvenom polju dva cvjetna vijenca i stručak cvijeća, a sa strane na ljubičastim krupnozrnastim površinama po jedan niži vijenac sa svake strane. Nad kartušom je anđeoska glavica. Po gornjem su rubu menze dva ružičasta postolja za svijećnjake, a iznad njih reljefni ukras s akantom i glavicama anđela.

Podnožje oltara omeđeno je crnim profilima, isprekidana je obrisa. Površine su ispunjene pačetvorinastim ukladama u ispupčenu bijelom okviru. Uklade sa strana menze su ljubičaste, a na bokovima crvene. Cijelo je podnožje mnogo niže od menze. Crni međašni profili naznačuju vodoravnu podjelu oltara.

Glavninu oltara zauzima pala u pačetvorinastu, gore prelomljenom, nadlučenom okviru. Okvir je u obliku široke vrpce, u sredini ispunjene ljubičastim mramorom. Iznad luka, umjesto zaglavnog kamena, žuti je svitak i na njemu dvije glavice anđela. U segmentima sa strana su inkrustirani zeleni krugovi između crvenih mrlja. Na bočnim stranama oltara uza zid crni je pilaster i siva lezena s profiliranim bazama i kapitelnim završecima jonskih obrisa. Stupovi počivaju na tankoj plinti postavljenoj izravno na podnožje. Baze imaju torus i trohilus. Pale su sa strana od crvenoga, a na krajevima od ljubičastog mramora. Imaju neznatan entazis, a malo se sužavaju oko prstena. Kapiteli su kompozitni korintski s dva reda akanta, bisernim nizom, jajčanikom i volutama. Umjesto krila su plastične žute volute pri dnu pužasto savijene s akantom, a međuprostori su ispunjeni crnim mramorom. Nad gornjim je svitkom volute korintski kapitelni završetak. Sa strana voluta su veliki kipovi anđela adoranata.

Arhitrav se izvija nad stupovima. Okvir na slici siječe ga u donjem dijelu tako da se preko glavnine vodoravno pruža samo vijenac. Donji profil se trima stubama izbočuje, friz je gladak, obložen crvenim i ljubičastim mramorom. Vijenac je u dva sloja. Donji je profil konkavno-konveksan, potom dolaze konzolice i naposljetku preklada koja strši za dubinu konzolice.

Atika je smještena između dva zabatna prelomljena segmenta jednake profilacije kao i vijenac. Na njima su smješteni anđeli koji sjede raširenih krila, ruku sklopljenih za molitvu. Iznad glavnine postavljena je ovalna niša uokvirena reljefno stiliziranim oblačićima. Niša je prazna. Sa strana i iznad nje su ukomponirani anđelići. Podložak za nišu se prema vrhu sužava i završava trokutastim vijencem sa skupinom anđela kao atičkim završetkom. U podnožju između vijenca i niše reljefni je ukras sastavljen od akanta.

OLTARNA PALA

Sv. Ignacije Loyola, ulje na platnu (140 x 260)
Autor: nepoznat

Lik sveca postavljen je u sredini slike, glave podignute prema svijetlećem nebu. Lijevom rukom drži otvorenu knjigu koju mu pridržava golišavi anđelić. Na knjizi piše: AD MAIOREM DEI GLORIA. Svetac se desnom rukom drži za srce. Obučen je u svečano brokatno misno ruho s ornamentom granata. Lijevo je uz rub slike na povišem postolju kanelirani stup. Kompozicija je mirna, jedino linija glave i ispružene lijeve ruke u gornjem dijelu tvore dijagonalu. Gama boja je žućkastosmeđa, jači su kontrasti na odjeći Sv. Ignacija.

PLASTIKA

Kipovi andela adoranata, bočne strane oltara, sivkastobijeli mramor

Anđeo na desnoj strani: Na stiliziranom oblaku stoji anđeo iskoračene lijeve noge, desna mu je noga nespretno oblikovana i iskrivljena. Obavijen je velikim plaštem koji mu otkriva lijevo rame. Ruke ima sklopljene za molitvu. Na dugačku je vratu glava prirodno nagnuta ustranu. Cijela je plastika izvedena obrtnički, nije poštovana anatomija tijela, te djeluje nespretno. Anđeo na lijevoj strani: Stoji na oblacima, noge su mu jednako oblikovane kao u anđela na lijevoj strani. Razlikuju se jedino u položaju ruku. Ovaj anđeo ima sklopljene ruke na prsima, istančanije obrađene, a i glava je ljepša i skladnija, s dugom kovrčavom kosom.

Kipovi sjedećih andela, lijevi i desni segment, sivkastobijeli mramor

Anđeli sjede na rubu segmenta, nogu spuštenih niz kosinu. Inkarnat je fino obrađen, osjeća se mekoća tijela, to dolazi do izražaja na licima i oko punih usnica.

Mali anđeli na atici:

Anđeli s vanjske strane, lijevo i desno od segmenata – sivkastobijeli mramor

Anđelići stoje sklopljenih ručica s izrazom pobožnosti. Precizna obrada.

Anđeli po rubovima i na vrhu atike - sivkastobijeli mramor

 

Standardna oltarna plastika izvedena vrlo precizno, posebna je pažnja posvećena anatomskim pojedinostima.

Misao

"Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista, u kojem je spas, život i uskrsnuće naše, po kojemu smo spašeni i oslobođeni."

Nadolazeća slavlja

Trenutno nema nadolazećih slavlja.

Dođite u katedralu...

Katedrala je otvorena za javnost:

Od ponedjeljka do petka - 06h do 17h

Subotom - od 06h do 12h

Nedjeljom - od 09h do 13h

Napomena: U lipnju, srpnju i kolovozu katedrala je otvorena za javnost od ponedjeljka do subote od 06h do 19h, a nedjeljom od 09h do 18h.

Raspored bogoslužja i zajednica

Dnevna sv. Misa (s kratkom propovijedi) - od ponedjeljka do subote u 07:00h ujutro.
Krunica - u 06:30h ujutro.
Klanjanje - ponedjeljkom od 07:30h ujutro do 17:50h popodne (od 17h zajedničko).
Biblijska zajednica - ponedjeljkom u 18:30h u prostorima katedrale.

Napomena: Biblijska zajednica će imati zadnji susret 27.6., a nakon ljetne pauze nastavit će se u rujnu. Zadnje klanjanje održat će se 27.6., a nakon ljetne pauze nastavit će se u rujnu.

Nedjeljna Sv. Misa na talijanskom jeziku - u 09:45h (na velike blagdane u 09:30h)
Nedjeljna Sv. Misa - u 11:00h

ISPOVIJED
od ponedjeljka do subota od 07:30h do 9h
svaki dan popodne i nedjeljom - na upit

Duhovni razgovori - na upit

holy bible